Szybkie diety, skuteczne odchudzanie, szybkie odchudzanie

DIETA BEZGLUTENOWA

Nietolerancja glutenu - dieta bezglutenowa

Istnieją dwa podstawowe wskazania do zastosowania diety bezglutenowej. Jest to celiakia (choroba trzewna), czyli uwarunkowana genetycznie, trwała nietolerancja glutenu oraz udokumentowana, jawna klinicznie alergia na gluten.

Wiele osób słyszało o diecie bezglutenowej, ale co to właściwie jest ten gluten? Gluten jest to białko roślinne występujące w zbożach: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania glutenu na chorych. Szkodliwość glutenu zależy bowiem od jego struktury, czyli od sekwencji zawartych aminokwasów.

Alergia na gluten, dieta bezglutenowa Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji pokarmów zawierających przetwory tych czterech podstawowych zbóż. Produkty te w diecie bezglutenowej zastępuje się przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa oraz pokarmami na mączce ziemniaczanej.

Jednak wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie. Gluten można więc spotkać także w wędlinach, mielonym mięsie oraz innych przetworach mięsnych, przetworach rybnych, produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana, słodyczach (cukierkach, czekoladach itp.), lodach, sosach, ketchupach oraz majonezach, przyprawach, koncentratach spożywczych, napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową), suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców). Do napojów może być dodany błonnik pszenny, a do niektórych herbat aromatyzowanych gluten dodawany jest jako nośnik aromatu. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Przepisy dieta bezglutenowa Wielu rodzicom, których pociecha nie może wszystkiego jadać, jest uczulona na gluten, na początku trudno przychodzi komponowanie posiłków do diety bezglutenowej. Z każdym dniem diety bezglutenowej jest jednak coraz łatwiej, szybko przyzwyczajamy się do kuchni bez tradycyjnych mącznych wypieków, kaszy manny czy płatków owsianych. Niewykluczone też jest, że wszyscy domownicy rozsmakują się w posiłkach z diety bezglutenowej.

Na początek diety bezglutenowej warto stworzyć listę "pozytywnych" produktów, które dziecko może jeść. Na diecie bezglutenowej dozwolone są wszelkie mięsa, ryby, warzywa i owoce, jajka, mleko i jego przetwory, tłuszcze roślinne. Bez obaw można też włączać do jadłospisu diety bezglutenowej pestki słonecznika, dyni, ziarna sezamu, różne orzechy i gotowe produkty, które nie zawierają żytniej i pszennej mąki, np. budynie, kisiele, galaretki.

Na diecie bezglutenowej można podawać także pieczywo, makarony, placki, kluseczki czy ciasta, ale pod warunkiem że są zrobione z mąki otrzymywanej z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago. Możemy kupić gotowe bezglutenowe bułeczki i chleb, ciasteczka, płatki ryżowe i kukurydziane. W sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach znajdują się nawet wyznaczone odrębne stoiska z produktami bez "złego" białka specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej. Na ich opakowaniach jest umieszczany charakterystyczny znak – przekreślony kłos, oznacza to że dany produkt nie zawiera glutenu i może być spozywany przez osoby na diecie bezglutenowej.

Siegając po żywność bedąc na diecie bezglutenowej, która nie powinna zawierać glutenu, ale nie jest oznakowana tym symbolem (na przykład paczkowane wędliny, parówki, majonez, keczup, czekolada, batoniki), uważnie sprawdzajmy skład na etykietach. Czasami jako zagęszczacza używa się zwykłej mąki lub glutenu, który nawet w śladowych ilościach może być szkodliwy dla dziecka z celiakią bedącego na diecie bezglutenowej. Dlatego tak ważne jest podczas diety bezglutenowej, wyrobienie w sobie nawyku czytania opisów na opakowaniach.

Dozwolone produkty w diecie bezglutenowej Zgodnie z przepisami każdy producent żywności ma obowiązek podawania na opakowaniu informacji o zawartych w składzie wyrobu składnikach alergennych do których zaliczany jest gluten. Z tego też powodu na opakowaniach wielu produktów spożywczych znajdują się informacje: "produkt zawiera (może zawierać) gluten", "produkt zawiera (może zawierać) pszenice", "produkt zawiera (może zawierać) śladowe ilości białek pszenicy", "na terenie zakładu wykorzystywany jest gluten".

Stosując dietę bezglutenową musimy zapewnić sobie, a zwłaszcza rodzice dzieciom, aby codzienne posiłki diety bezglutenowej były urozmaicone oraz bogate w składniki zawierające niezbędne witaminy oraz makro i mikroelementy.

Przygotowując posiłek bezglutenowy dla dziecka warto pamiętać o zachowaniu zasad higieny. Ponieważ osobom uczulonym na gluten mogą zaszkodzić nawet minimalne ilości białka, warto - w czasie gotowania posiłków bezglutenowych- używać osobnych sztućców i naczyń, tak, by okruchy produktów zawierających gluten nie dostały się do posiłków, które z założenia mają glutenu nie zawierać.

Dla osób chorujących na celiakię większe wyzwanie stanowi jednak nie domowa dieta bezglutenowa a jedzenie poza domem. Powoli pojawiają się jednak restauracje, w których menu stworzone jest zgodnie z zasadami diety bezglutenowej.

Zobacz przepisy diety bezglutenowej » Dieta bezglutenowa przepisy «