Szybkie diety, skuteczne odchudzanie, szybkie odchudzanie

DIETA KAPUŚCIANA - PRZEPISY

7-dniowa dieta kapuściana przepisy - jadłospis diety prezydenckiej, diety szwedzkiej

Diety odchudzajace przepisy

Zupa kapuściana

Składniki - 6 dużych cebul, 2 zielone papryki, puszka pomidorów, 3 marchewki, seler, połowa główki kapusty, bulion, przyprawy do smaku

Umyj i pokrój wszystkie potrzebne warzywa. Następnie zagotuj bulion i dodawaj do niego po kolei wszystkie składniki. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po ugotowaniu można dodać przyprawy do smaku.

Dieta kapuściana - jadłospis na tydzień diety:

Dzień pierwszy - zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów

Dzień drugi - zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła

Dzień trzeci - zupa kapuściana, owoce i warzywa, pomijamy banany i ziemniaki

Dzień czwarty - zupa kapuściana, 3 banany i dowolna ilość odtłuszczonego mleka

Dzień piąty - zupa kapuściana, wołowina, pierś z kurczaka lub ryba (max 0,5 kg) oraz pomidory (max 6 sztuk)

Dzień szósty - zupa kapuściana, wołowina lub inne chude mięso i warzywa głównie zielone

Dzień siódmy - zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż, soki warzywne i woda

Omlet z kapustą

Składniki na 1 porcję - 10 dag ziemniaków, łyżeczka masła 930 dag kiszonej kapusty, 2 jajka , łyżeczka mąki, 3 łyżki mleka, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka oliwy, łyżeczka posiekanej natki, sól

Kapustę kiszoną duś około 15 minut, mieszając. W międzyczasie ugotuj ziemniaki. Jajka dokładnie roztrzep, dodaj do nich mąkę i 2 łyżki mleka. Przypraw solą, z masy usmaż omlet. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Odsącz uduszoną kapustę, wyłóż na omlet, posyp natką. Złóż omlet, posyp go gorącą cebulką, przełóż na talerz. Podawaj z ziemniakami rozgniecionym z masłem, resztą mleka i szczyptą soli.

Wstążki z kapustą

Składniki - 1 mała cebula, 20 dag kapusty kiszonej, 5-6 dag grubszego makaronu, na przykład wstążki (zielone ze szpinakiem), 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku

Makaron wrzuć do lekko osolonego wrzątku i ugotuj według przepisu na opakowaniu (8-10 min). Cebulę posiekaj w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkuj. Cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj kapustę, wymieszaj i podduś około 10 minut. Ugotowany, dokładnie osaczony makaron wymieszaj z kapustą, podgrzej na tej samej patelni. Dopraw kluski pieprzem i solą. Wyłóż na talerz i posyp rozdrobnioną natką pietruszki.

Surówka z kiszonej kapusty i cebuli

Składniki - 800 g kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżki pieprzu ziołowego, sól i cukier do smaku, trochę natki pietruszki lub rzeżuchy

Kapustę wyciskam dłońmi, siekamy nożem na desce na 3 cm kawałki i przekładam do dużej miski, dodajemy olej, pieprz ziołowy, drobno pokrojoną cebulę oraz marchewkę obraną i startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i dodajemy rzeżuchę lub natkę pietruszki, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem jeśli jest zbyt kwaśna.

Kapuśniak z pomidorami

Składniki - 1/2 kg białej kapusty, 6 szklanek wody, 2 małe marchewki, obrane i posiekane w plasterki, 1 pietruszka, obrana i nadkrojona na 4 części, 5 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, drobno pokrojona, 500 g pasty pomidorowej, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy chilli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku

Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paski, posolić. Do gotującej się wody w większym garnku włożyć marchewkę oraz pietruszkę. Trochę posolić i gotować przez 5 - 7 minut. Dodać ziemniaki a za chwilę kapustę. Gotować przez około 3 - 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę, dodać "pastę pomidorową" i chwilę pogotować. Doprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, chilli i 1 łyżeczką cukru. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Posypać koperkiem.

Surówka z białej kapusty

Składniki - 1 mała główka kapusty białej, 1 mała marchewka, pół cebuli, 1 małe jabłko, sól, pieprz, cukier, ocet, oliwa z oliwek

Kapustę poszatkować lub drobno pokroić nożem, marchew zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką soli, łyżeczką cukru, oprószyć delikatnie pieprzem, skropić octem i polać oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min., aby się przegryzło i aby kapusta zmiękła.

Biała kapusta gotowana

Składniki - 1/8 główki białej kapusty, 1 kostka bulionu drobiowego, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka posiekanego koperku

Kapustę pokroić w grubą kostkę (lub paski). Zalać 1/2 litra wody. Dodać kostkę bulionową i gotować 30 minut. Odcedzić. Dodać masło, kminek, koperek. Dusić jeszcze 10 minut.

Kapuśniak po litewsku

Składniki - 50 dag wędzonki,30 dag kapusty kiszonej, 20 dag kapusty białej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 5 suszonych prawdziwków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, kilka ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, sól

Grzyby namocz na noc. Obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej 3 l zimnej wody, dodaj marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuć listek laurowy i pieprz, gotuj 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Oprósz mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty. Mieszając, duś przez chwilę. Wlej przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku. Przypraw do smaku.

Chłopski kapuśniak

Składniki - 150 dkg kapusty kiszonej, 7 szt. ziemniaków, 3 kawałki kiełbasy wędzonej, 1 szt. cebuli czerwonej i 2 butelki wody mineralnej niegazowanej.

Przyprawy - 2 kostki rosołowe, 7 ziarenek pieprzu, 7 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, ząbek czosnku, łyżka majeranku i ewentualnie szczypta soli

Zagotować w dużym garnku 2 i 1/4 litra wody i dodać drobno pokrojoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna, lekko opłukać zimną wodą). Następnie w celu nadania właściwego aromatu wrzucić 7 ziarenek ziela angielskiego, taką samą ilość ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, spory, obrany ząb czosnku oraz dwie kostki rosołowe. Od tego momentu gotujemy 45 minut, na średnim ogniu, pod przykryciem. Po 5 minutach od rozpoczęcia gotowania kapusty, wrzucić pokrojoną w grube kawałki kiełbasę na patelnię, z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, wszystko podsmażyć aż się zarumieni i wrzucić do gotującej się kapusty, tuż przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków. Po 15 minutach od rozpoczęcia gotowania kapusty, ziemniaki obrane i pokrojone w kosteczkę (ok. 7 sztuk) wrzucić do osobnego garnka na wrzątek (z dodatkiem soli) i gotować przez 15 minut, po czym odcedzone ziemniaki dodać do garnka z kapustą. Gdy zupa zacznie się gotować można trochę zmniejszyć płomień gazu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać majeranek i jeśli to konieczne trochę soli.