Szybkie diety, skuteczne odchudzanie, szybkie odchudzanie

DIETA WEGETARIAŃSKA - PRZEPISY

Dieta wegetariańska przepisy, diety, odchudzanie - jadłospis wegetarianina

Diety odchudzajace przepisy

Sałatka z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą

Składniki - 0,5 szklanki kuskusu, duży ogórek świeży, puszka kukurydzy, czerwona cebula (1-1,5), garść czarnych oliwek, bulion warzywny z jednej kostki (0,5 litra), natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania), sól, pieprz

Odmierzoną ilość kuskusu zalewamy przygotowanym wywarem warzywnym tak, aby zakrył kaszę o ponad centymetr. Kuskus przykrywamy i odstawiamy na bok. W tym czasie łączymy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę ogórki, odsączoną kukurydzę i kilka przekrojonych na pół oliwek. Pokrojoną drobno cebulę zalewamy wrzącą wodę i zostawiamy na 3-5 minut, a następnie odsączamy i dodajemy do reszty składników. Gęsty kuskus mieszamy z warzywami. Sałatkę doprawiamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Składniki - 250 g zielonej soczewicy, 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 szklanki oliwy, 2 marchewki pokrojone w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 2 utarte ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, listek laurowy, sól, pieprz, oregano, 2 łyżki czerwonego octu winnego

Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.

Wegetariański kebab z sosem czosnkowym

Skłądniki - tortilla, kotlety sojowe, sałata, pomidory, cebula, ogórek, czosnek, jogurt naturalny, sól, pieprz, przyprawa do kebaba (albo mieszanka papryki, oregano, czosnku, kolendry)

Przyprawę do kebaba mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ugotowane i pokrojone w paski kotlety sojowe zanurzamy w oleistej mieszance, a następnie smażymy. Warzywa kroimy w dowolne kształty o dowolnych rozmiarach i pokrapiamy odrobiną octu. Czosnek kroimy drobniutko lub wyciskamy i dodajemy do jogurtu wraz z innymi przyprawami tworząc sos czosnkowy. Można użyć także gotowego sosu czosnkowego. Napełniamy tortillę farszem w dowolny sposób.

Placuszki jogurtowe

Składniki - 3 jajka, 4 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka mąki, szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki wody gazowanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka roztrzepujemy z cukrem i ubijając lekko trzepaczką dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilości mąki i wody nie należy się ściśle trzymać – ciasto powinno być trochę gęstsze od naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (tak, żeby pokrył dno). Wlewamy kilka (3-4, w zależności od wielkości patelni) owalnych placuszków i przykrywamy je pokrywką. Smażymy na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia. Zdarza się, że podczas smażenia placuszki sie połączą – wtedy rozdzielamy je nożem przed przewróceniem. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z tłuszczu. Placki jogurtowe podajemy posypane cukrem i cynamonem albo polane śmietaną lub z musem owocowym.

Ciasteczka z otrębami

Składniki - 85 g margaryny, 7 łyżek cukru kryształu, jajko, 50 g otrębów, 110 g mąki z pełnego przemiału, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mąki pszennej

Ubijamy margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie ubijamy mikserem. Dodajemy otręby, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy starannie. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę otrębów lub mąki z pełnego przemiału. Rolujemy dłońmi kulki z ciasta i układamy obok siebie na blasze do pieczenia nakrytej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między jednym ciasteczkiem a drugim. Kulki ciasta sprasujmy delikatnie widelcem tak, żeby ciastka stały się bardziej płaskie i żeby na wierzchu powstał wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciastka będą złociste. Po upieczeniu pozwólmy im ostygnąć i trzymajmy z dala od wilgoci albo zajadajmy od razu.

Cukinia zapiekana z serem

Składniki - 6 cukinii, czerwona papryka, 2 cebule, 100 g potartego sera, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz

Cukinie kroimy na pół, usuwamy częściowo miąższ tworząc miejsce dla farszu. Miąższ drobno kroimy, podsmażamy z pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką. Do przestudzonej masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego sera i doprawiamy. Napełniamy farszem łódeczki z cukinii i posypujemy danie pozostałą częścią sera. Zapiekamy w temp. 180°C do czasu aż ser się zarumieni.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki - 3 szklanki płatków owsianych, cebula, 6 szklanek wody, 2 jajka, pieprz, sól

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni. Jednocześnie przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu. Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Mieszamy. Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej. Formujemy okrągłe kotlety wegetariańskie. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor. Kotlety wegetariańskie z płatkami owsianymi podajemy z surówką lub ziemniakami.

Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki na ciasto - 2 jajka, 2/3 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz - 200 g dyni, szklanka małych marchewek z puszki, 1/2 szklanki zielonej fasoli, 1/4 szklanki kukurydzy, * 2 pomidory, czerwona papryka chili (papryka pepperoni), cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawa do dań z pomidorów, mielona papryka słodka, bazylia, sól, pieprz

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajka i mleko. Ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na bok. Warzywa na nadzienie myjemy. Pomidory parzymy umieszczając je w osobnej półmisku, usuwamy skórkę i kroimy w plastry. Z papryczki chili usuwamy gniazdo i kroimy na małe części. Dynię dzielimy na niewielkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ósemki i smażymy ją na patelni z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Kolejno wrzucamy kukurydzę, papryczkę chili i pomidory. Smażymy ok. 10 minut.

Marchewkę, fasolę i dynię gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do reszty podsmażanych warzyw i chwilę dusimy. Całość przyprawiamy bazylią, papryką słodką i przyprawą do dań z pomidorów. W tym czasie do płaskiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i wstawiamy do rozgrzanego do 200° C piekarnika. Naczynie wyjmujemy po 10 minutach i zalewamy je ciastem naleśnikowym. Na wierch kładziemy farsz z warzyw. Pieczemy ok. pół godziny – aż ciasto urośnie. Warzywa zapiekane podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.